Arbeidsongeschiktheid bij managementovereenkomst

Geachte heer/mevrouw,
Bij een cliënt van ons is sprake van de volgende situatie.
Het betreft een holding-werkmaatschappijstructuur, waarbij de holding 100% aandeelhouder is van één enkele werkmaatschappij. De werkmaatschappij valt onder de WNT-regelgeving. Via een managementovereenkomst verricht de directeur uitsluitend werkzaamheden voor de werkmaatschappij . De directeur-grootaandeelhouder (DGA) is volledig in loondienst bij de holding.
De DGA is gedeeltelijk arbeidsongeschikt. De holding is hiervoor verzekerd en ontvangt maandelijks een uitkering. Echter, de holding ontvangt nog steeds dezelfde managementvergoeding als vóór de arbeidsongeschiktheid. Over improductieve uren zijn tussen de holding en de werkmaatschappij geen afspraken vastgelegd.
Onze vraag is welke deeltijdfactor in fte moet worden gehanteerd als basis voor de omvang van het dienstverband. Daarnaast ontvangen wij graag een toelichting op basis van welke artikelen, bijlagen en uitzonderingen van de WNT dit bepaald wordt.
Alvast bedankt voor uw reactie.
Reacties
Uw vraag behelst een verzoek om casusbeoordeling. Daar kan de HelpdeskWNT van het ministerie van BZK niet op ingaan. Wij geven uitsluitend algemene wetsuitleg over de WNT.
Afgaande op de informatie in uw vraagstelling, lijkt sprake te zijn van een topfunctionaris van de WNT-instelling die zijn of haar functie anders dan op grond van dienstbetrekking vervult. In een dergelijke situatie is de interim-normering van de WNT van toepassing, inclusief het bezoldigingsbegrip bij functievervulling zonder dienstbetrekking (artikel 2a Uitvoeringsregeling WNT). Zie voor meer informatie ook deze Q&A’s op topinkomens.nl:
Wat is het bezoldigingsmaximum voor een topfunctionaris zonder dienstbetrekking? (vanaf 2016) | Topinkomens;
Wat wordt onder bezoldiging verstaan bij een topfunctionaris zonder dienstbetrekking? | Topinkomens.
De interim-normering bestaat uit twee onderdelen:
- De eerste twaalf kalendermaanden van de functievervulling geldt een bezoldigingsmaximum dat uit twee onderdelen bestaat: een absoluut maximum per kalendermaand en maximum uurtarief. De eerste twaalf kalendermaanden wordt niet gewerkt met een deeltijdfactor maar met feitelijk gewerkte uren. Zie artikel 2.1, vierde lid, derde volzin, WNT in combinatie met artikel 4, eerste en tweede lid, Uitvoeringsbesluit WNT en artikel 7a, eerste tot en met derde lid, Beleidsregels WNT 2025. Zie voor meer informatie ook deze Q&A’s op topinkomens.nl:Op welke manier worden de maanden bepaald bij de normering van topfunctionarissen zonder dienstbetrekking? (vanaf 2016) | Topinkomens;
Hoe werkt de twaalf maanden termijn? (vanaf 2016) | Topinkomens;
Hoe wordt het individueel toepasselijk bezoldigingsmaximum bepaald? | Topinkomens.
- Vanaf de dertiende kalendermaand geldt het toepasselijke bezoldigingsmaximum zoals dat ook voor een topfunctionaris met (fictieve) dienstbetrekking geldt. Het individueel toepasselijke bezoldigingsmaximum wordt berekend op basis van de duur en omvang van het dienstverband (artikel 2.1, vierde lid, eerste en tweede volzin, WNT in combinatie met artikel 2.1, tweede en derde lid, WNT. Zie ook artikel 7a, vierde lid, in combinatie met artikel 7 Beleidsregels WNT 2025.
Er geldt vanaf de dertiende kalendermaand van de functievervulling zonder dienstbetrekking niet langer een maximum uurtarief. De omvang van het dienstverband wordt uitgedrukt met de deeltijdfactor. Indien er bij de WNT-instelling sprake is van feitelijk minder gewerkte uren dan is vastgelegd én dat is het gevolg van individuele afspraken (en niet van in de cao, de rechtspositie of een wettelijk voorschrift geregelde omstandigheden zoals ongeschiktheid tot werken wegens ziekte of arbeidsongeschiktheid of opgenomen vakantiedagen), dan moet de deeltijdfactor voor het betreffende tijdvak worden vastgesteld op basis van de daadwerkelijk gewerkte uren. Dat moet in voorkomend geval leiden tot correctie van het individueel toepasselijk bezoldigingsmaximum. Dat is niet aan de orde als de werkgever van de topfunctionaris (in dit geval de holding) verplicht is tot loondoorbetaling bij ziekte op grond van artikel 629 van Boek 7 BW of als sprake is van arbeidsongeschiktheid op grond van de WAO of de WIA.
Zie voor meer informatie deze Q&A’s op topinkomens.nl:
Hoe bereken je na twaalf kalendermaanden het individueel toepasselijke bezoldigingsmaximum voor een topfunctionaris zonder dienstbetrekking? (vanaf 2016) | Topinkomens;
Hoe wordt het individueel toepasselijke bezoldigingsmaximum berekend bij een dienstverband in deeltijd? | Topinkomens;
Hoe wordt de deeltijdfactor voor een topfunctionaris in dienstbetrekking bepaald? | Topinkomens;
Stappenplan indien de deeltijdfactor niet is vastgelegd voor een topfunctionaris zonder dienstbetrekking (vanaf kalenderjaar 2020) | Topinkomens.