Handleiding

Registratie, inloggen en profiel

Om actief deel te kunnen nemen aan het forum heeft u een account nodig. Uiteraard kunt u gewoon berichten zoeken en lezen zonder account. Als u zich wilt registreren op het forum zijn een gebruikersnaam, wachtwoord en e-mailadres verplicht. Maak bij voorkeur gebruik van uw eigen naam, zodat de andere forumleden weten wie u bent. De gegevens worden opgeslagen in uw persoonlijk profiel. Alle andere informatie die u in kunt vullen in uw profiel zijn niet verplicht, maar optioneel. U kunt uw persoonlijke LinkedIn URL en/of functie toevoegen. De door u opgegeven persoonsgegevens zullen niet gebruikt worden voor enig ander doel en persoonsgegevens zullen niet bekend worden gemaakt aan andere partijen.

Na uw registratie krijgt u een bericht op het door u opgegeven e-mailadres toegestuurd. Daarin staat een link, waarop u moet klikken om uw aanmelding te bevestigen. Het is mogelijk dat uw activatiemail in de map ongewenste items staat.
Na de registratie kunt u inloggen op het forum met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Dit gebeurt door in het menu boven in het scherm op ‘inloggen’ te klikken. U vult dan uw gebruikersnaam en wachtwoord in.

Na het inloggen kunt u uw persoonlijke voorkeuren en wachtwoord wijzigen middels uw profielpagina, te vinden onder het instellingenicoon (het radartje). In het rechtermenu verschijnen vervolgens verschillende opties.

Uitloggen kan tevens via het instellingenicoon.

Forum, categorieën en discussies
Het forum is onderverdeeld in een aantal hoofdonderwerpen: categorieën. Elke categorie bevat discussies met vragen en antwoorden. Sommige categorieën hebben nog subcategorieën. U zoekt eerst de meest geschikte categorie op om een nieuwe vraag te stellen over het onderwerp dat u wilt aansnijden. Zo worden gesprekken gestructureerd en blijft het forum overzichtelijk. Zorg voor een helder bericht en een duidelijke titel, zodat overkomt wat u bedoelt.

U kunt per dicussie zien hoe vaak deze is bekeken, hoeveel reacties zijn geplaatst, wie als laatste de reactie heeft geplaatst, wanneer de discussie is gestart en tot welke categorie deze hoort.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties beheert meerdere accounts, herkenbaar aan de naam "HelpdeskWNT" met een nummer. Als de HelpdeskWNT heeft gereageerd wordt de discussie gesloten. Dit is tevens zichtbaar.

Deelnemen op het forum
U kunt zelf een nieuwe discussie starten middels de knop "start nieuwe discussie" in het rechtermenu. Voorkom echter dat er gelijksoortige gesprekken met vrijwel dezelfde inhoud ontstaan. Kijk eerst met behulp van de zoekfunctie of er al geschreven is over het onderwerp waarover u vragen hebt. De zoekfunctie kunt u bovenaan het rechtermenu vinden. Hiermee kunt u berichten doorzoeken op specifieke informatie.

U kunt reageren op een bestaande vraag door hierop te klikken en in het tekstvlak "reageer" een bericht te typen. Klik vervolgens op "plaats reactie". Door op "voorbeeld" te drukken voordat u een bericht stuurt ziet u hoe het bericht verstuurd gaat worden. U kunt uw bericht ook opslaan als concept, hiervoor klikt u op "concept opslaan". Een geplaatste reactie kunt u niet verwijderen. Wel kunt u uw bericht na plaatsing nog wijzigen door rechtsboven in het bericht op het instellingenicoontje (het radartje) te klikken en te kiezen voor de functie “bewerk”.

Bij het doorlezen van het forum kan het voorkomen dat u een bericht van een ander persoon wilt citeren. U kunt dit doen door bij het betreffende bericht te klikken op de functie “quote”. Hierachter kunt u uw bericht typen en door op de plaatsingsknop te klikken wordt uw bericht geplaatst.

Wilt u direct in contact komen met een ander forumlid dan kunt u deze persoon een privébericht sturen. Om een privébericht te sturen, gaat u eerst naar uw inbox (het icoontje met het envelopje, rechtsbovenin). U klikt op de knop "nieuw bericht" die in het rechtermenu is verschenen. Bij ontvangers typt u de gebruikersnaam van de persoon met wie u in contact wilt komen. Vul het veld in en "start het gesprek". De inhoud van privéberichten die u uitwisselt is voor niemand zichtbaar, ook niet voor moderators. Zorg er wel voor dat ze voldoen aan de huisregels. Privévragen gericht aan de Helpdesk WNT worden niet in behandeling genomen.

Op de hoogte blijven
Zowel bezoekers als gebruikers kunnen zich middels een RSS-feed abonneren op categorieën, middels het RSS symbool dat bij elke categorie getoond wordt op de homepage.

Gebruikers kunnen ook specifieke discussies favoriet maken, door deze een bladwijzer geven. Een persoonlijk overzicht van discussies die gevolgd worden kan vervolgens gevonden worden onder het bladwijzericoon (het sterretje) bovenin het rechtermenu.

Tot slot kunnen gebruikers via hun eigen profiel (te vinden via het instellingenicoon) notificaties aan en uit zetten voor discussies waarin zij zelf actief deelnemen.

Misbruik signaleren
Als u een bericht tegenkomt dat in strijd is met de Forum regels, gebruik dan de “melden” functie die bij elk bericht staat en een moderator zal er naar kijken.