Controleverklaring WNT-rapportage bij ontbinding entiteit

Discussie gestart door JVeraartJVeraart .
Begonnen op . Geplaatst in categorie: Overig.

In september 2017 heeft het bestuur van de WNT-instelling besloten om de entiteit te ontbinden. De ingehuurde directeur heeft nu al een slotfactuur gestuurd over de periode september t/m december 2017 om het liquidatieproces te begeleiden. Dit is een fixed prijs-afspraak, waarbij het maximum uurtarief en het individueel WNT-maximum niet worden overschreden. Eventuele meer/minderuren kunnen niet meer verrekend worden met de entiteit (is een bestuursbesluit). De totale bezoldiging over geheel 2017 van de directeur is dus nu al vastgesteld en gedeclareerd door hem.

De eindrapportage van de entiteit is reeds opgesteld en hierin zijn de bezoldigingen van deze directeur t/m december 2017 volledig opgenomen. Per september houdt de vereffenaar van de entiteit de rekening en verantwoording bij.

De vraag is of dat wij nu al een WNT-rapportage 2017 op mogen laten stellen en voorzien van een controleverklaring met een toelichtende paragraaf. Neemt het Ministerie van BZK genoegen met een controleverklaring incl. een toelichtende paragraaf over voorgaande situatie?

Of is dit niet mogelijk en moeten we wachten tot het 2018 is en dan de WNT-rapportage 2017 controleren, terwijl de entiteit zelf dan niet meer bestaat?


Reacties

  • De reactie van HelpdeskWNTHelpdeskWNT .
    Lid van de Redactie Min. BZKArray Reactie geschreven op . ( september 2017 aangepast . )
    De WNT stelt geen regels over het moment waarop de WNT-verantwoording mag worden opgesteld. Als de bezoldiging van de ingehuurde directeur inderdaad vaststaat, dan kan de WNT-instelling de WNT-verantwoording 2017 opstellen. De accountant kan de controle echter pas na afloop van kalenderjaar 2017 uitvoeren: hij dient immers na te gaan of het werkelijke uurtarief het maximum uurtarief niet overschrijdt. Het werkelijke uurtarief is afhankelijk van het totaal aantal uren dat de ingehuurde directeur feitelijk heeft gewerkt over geheel 2017, inclusief de periode september t/m december 2017. De accountant kan pas een goedkeurende verklaring afgeven als hij/zij inzicht heeft in dit totaal aantal gewerkte uren. De accountant kan de controle dus niet lopende kalenderjaar 2017 afronden.
Deze discussie is gesloten.