Betalingen ivm aangaan van een mobiliteitsdienstverband

Discussie gestart door djboek74djboek74 .
Begonnen op . november 2023 aangepast Geplaatst in categorie: Ontslag.
In het forum staat daar een antwoord op dat het niet geldt als uitkering wegens einde dienstverband.  In de toelichting wordt een vergelijk gemaakt met onvrijwillig ontslag. Hoe moet je de uitvoeringsregel artikel 4:2 lezen als het gaat om onderscheid tussen vrijwillig en onvrijwillig ontslag. Speelt dat nog een rol in het kader van de WNT.  

Reacties

  • De reactie van HelpdeskWNTHelpdeskWNT .
    Lid van de Redactie Min. BZKArray Reactie geschreven op .

    Voor de WNT kwalificeren betalingen aan een (mobiliteits)bureau dat het dienstverband van een topfunctionaris over­neemt van een WNT-instelling, niet als uitkeringen wegens beëindiging van het dienstverband van die topfunctionaris, voor zover de betalingen aan dat bureau in totaliteit niet hoger zijn dan de uitkeringsaanspraken die op het moment van de contract­overname voor betrokkene bij onvrijwillig ontslag rechtstreeks, dwingend en eenduidig zouden voortvloeien uit een wettelijk voorschrift, een algemene bepaling van een voor werknemers geldende collectieve arbeidsovereenkomst of andere met vakbonden van werknemers overeen­gekomen collectieve regeling (artikel 10a Beleidsregels WNT 2023).

    Artikel 10a is ingevoegd in de Beleidsregels WNT 2016 bij wijziging van die beleidsregels bij regeling van de minister van BZK, gepubliceerd in Stcrt. 2016, 13373. Omdat deze relevant is voor de beantwoording van de voorliggende vraag, geeft de HelpdeskWNT van BZK hieronder de integrale tekst van de toelichting op artikel 10a Beleidsregels WNT 2016 weer:

    “Uitkeringen wegens beëindiging van een dienstverband worden door de WNT genormeerd. De WNT verstaat daaronder: de som van de uitkeringen bij de beëindiging van het dienstverband en beloningen betaalbaar op termijn die betrekking hebben op de beëindiging van het dienstverband. Daarvan uitgezonderd zijn de uitkeringen die rechtstreeks, dwingend en eenduidig voortvloeien uit een (…) cao of een wettelijk voorschrift (artikel 4, tweede lid, van de Uitvoeringsregeling WNT). In deze beleidsregel wordt aangegeven hoe de betalingen aan mobiliteitsbureaus uit hoofde van contractovername in dit verband moeten worden geduid.

    In de praktijk komt het voor dat werkgevers mobiliteitsbureaus inzetten als HRM-instrument om medewerkers elders aan het werk te helpen. Hiermee wordt onvrijwillige beëindiging van het dienstverband en de daaraan verbonden uitkeringsaanspraken voorkomen. De medewerker neemt vrijwillig ontslag en treedt in dienst bij het mobiliteitsbureau (in de praktijk contractovername genoemd). De arbeidsrelatie van de medewerker wordt in feite overgenomen voor een aantal jaren met behoud van bestaande arbeidsvoorwaarden en pensioenopbouw. Gedurende de contractperiode begeleidt het bureau de kandidaat naar een andere functie. Na afloop van de contractperiode heeft de voormalige werkgever geen enkele verplichting meer aan de kandidaat. De voormalige werkgever betaalt in plaats van de uitkeringen waarop aanspraak zou ontstaan bij onvrijwillig ontslag het mobiliteitsbureau (meestal vooraf) de totale bezoldiging voor de duur van de contractovername, plus eventuele opslagpercentages, opleidingskosten en jaarlijkse vaste kosten i.v.m. de contractovername.

    De wettelijke aanspraken ontstaan bij onvrijwillig ontslag worden voor de toepassing van de WNT niet als uitkering wegens beëindiging van het dienstverband aangemerkt. Het ligt in de rede de kosten (exclusief BTW) voor een mobiliteitsbureau, als zijnde een alternatief voor de door de werkgever te bekostigen wettelijke aanspraken ontstaan bij onvrijwillig ontslag, evenmin als uitkering wegens beëindiging van het dienstverband aan te merken, voor zover deze niet hoger zijn dan de aanspraken die een medewerker heeft bij ontslag, die voortvloeien uit een algemeen verbindend verklaarde cao of wettelijk voorschrift.” 

    (N.B. de cursivering is van de Helpdesk WNT van BZK.)

    Conclusie: Voor de toepassing van artikel 10a Beleidsregels WNT 2023 is het dus niet nodig dat het ontslag bij de WNT-instelling zelf onvrijwillig is (er mag sprake zijn van vrijwillig ontslag van de topfunctionaris die immers zelf kiest voor het meewerken aan de contractovername), maar wordt het maximum van de betalingen aan het (mobiliteits)bureau die uitgezonderd mogen worden van de WNT bepaald door de wettelijke en/of collectieve aanspraken als bedoeld in artikel 4, tweede lid, Uitvoeringsregeling WNT bij onvrijwillig ontslag.


  • De reactie van djboek74djboek74 . HR adviseur
    Reactie geschreven op .
    Dank u wel. 
Deze discussie is gesloten.