intra-groep detachering van toepassing?
Discussie gestart door
SSnel .
Een stichting valt op basis van het feit dat het een gesubsidieerde instelling is onder de WNT en dient derhalve een WNT verantwoording op te stellen. De stichting heeft een raad van toezicht die op basis van de statuten door gemeente waarin de stichting is gevestigd worden benoemd en ontslagen. De raad van toezicht benoemt een bestuurder waarbij alleen mensen kunnen worden benoemd die in dienst zijn van de betreffende gemeente. De bestuurder is dus in dienst van de gemeente maar verricht hierbij enkel werkzaamheden voor de stichting en is bij de stichting aangemerkt als topfunctionaris. Is dit aan te merken als intra-groep detachering waarop NBA alert 47 van toepassing is?
Deze discussie is gesloten.
Reacties
Naar aanleiding daarvan dan nog een vervolgvraag over het bepalen van de bezoldiging van de topfunctionaris zonder dienstverband. We hebben het volgende vastgesteld:
- De werkzaamheden van de bestuurder voor de gemeente bestaan alleen maar uit het besturen van de stichting dus zij besteed 100 % van haar werktijd aan deze stichting. Omdat de bestuurder 100% van haar tijd besteed aan de stichting is de omvang van het dienstverband / aantal uren dat opgenomen moet worden in de verantwoording gelijk aan de uitbetaalde uren cf. de salarisadministratie van de gemeente;
- Voor de bezoldiging moet worden uitgegaan van het bedrag dat wordt doorbelast voor het vervullen van de topfunctie. Op basis van onze werkzaamheden hebben wij vastgesteld dat er sprake is van een maandelijkse doorbelasting vanuit de gemeente naar de stichting voor een X bedrag. Dit betreft echter een algemene doorbelasting en hiervoor is geen onderbouwing uit welke componenten deze vergoeding bestaat. De gemeente geeft aan dat dit een algemene vergoeding is en dat er geen sprake is van doorbelasting van bezoldiging van de bestuurder. De stichting en gemeente zijn van mening dat de gehele bezoldiging in de WNT verantwoording van de gemeente hoort en er sprake is van 0 vergoeding in de jaarrekening (tabel 1d).
Klopt het dat tabel 1d kan worden toegepast of lopen we uiteindelijk dan alsnog tegen dezelfde problematiek aan als binnen de NBA alert omdat er wel sprake is van een doorbelasting waarvan niet duidelijk is of hier componenten in zitten die mogelijk wel tot de bezoldiging moeten worden gerekend?