bemiddelingskosten
Discussie gestart door
thorborg .
In de Q & A kom ik tegen de opmerking dat bemiddelingskosten voor de inzet van een TF zonder dienstbetrekking niet meetellen in de berekening van WNT-maxima wanneer geen sprake is van detachering. Wat is de basis in wet of uitvoeringsregeling (of beleidsregels) voor deze zienswijze?
Deze discussie is gesloten.
Reacties
Wij nemen aan dat uw vraag over de laatste alinea van deze Q&A op topinkomens.nl gaat: Tellen bureau- en bemiddelingskosten mee als bezoldiging? | Topinkomens.
Deze alinea luidt voluit: “Bemiddelingskosten verschuldigd aan een bureau dat uitsluitend de bemiddeling verzorgt - en dus niet ook de topfunctionaris detacheert - vallen in zijn geheel buiten de WNT.”
Bij een bureau dat uitsluitend de bemiddeling verzorgt (ofwel bij zuivere bemiddeling) is geen sprake van ter beschikking stelling in de zin van de WNT. Ter beschikking stellen is aan de orde als er sprake is van een titel op grond waarvan de topfunctionaris de functie vervult, anders dan op grond van dienstbetrekking met de WNT-instelling. Bijvoorbeeld een overeenkomst van opdracht, van inhuur, van uitzending of van payroll of een vergelijkbare overeenkomst die door de WNT-instelling is gesloten met de ter beschikking stellende derde. Bij een bureau dat uitsluitend de bemiddeling verzorgt (bij zuivere bemiddeling) is daarvan geen sprake. In die situatie sluit de functionaris zelf een overeenkomst (als zzp'er) met de instelling, of er is een ander bureau (management BV, uitzendbureau, detacheringbureau of payrollbedrijf) die daadwerkelijk, feitelijk optreedt als opdrachtnemer van de instelling voor de terbeschikkingstelling.
Om deze reden (bij wijze van uitleg van het begrip ter beschikking stelling) worden de bemiddelingskosten die verschuldigd zijn aan een bureau dat uitsluitend de bemiddeling verzorgt en dus niet ook de topfunctionaris detacheert beschouwd als buiten de WNT vallend. Deze kosten tellen dus niet mee bij de bezoldiging van de topfunctionaris zonder dienstbetrekking.