Casus juiste gebruik WNT-modellen

Discussie gestart door HeZHeZ .
Begonnen op . 10 maart aangepast Geplaatst in categorie: Topfunctionarissen.

Casus juiste gebruik WNT-modellen

De topfunctionaris is vanaf 5 maart 2023 t/m 31 juni 2024 indienst bij een niet WNT-plichtige organisatie die zijn kosten doorbelast aan een gemeenschappelijke regeling die WNT plichtig is (verbonden partijen). Vanaf 1 juli 2024 is de topfunctionaris indienst van een andere wel WNT-plichtige verbonden partij die zijn kosten ook weer doorbelast aan dezelfde gemeenschappelijke regeling.

 

Welke modellen neemt de gemeenschappelijke regeling op in de jaarstukken 2024? Hieronder heb ik de modellen opgenomen waarvan ik denk dat die van toepassing zijn met een vraag. Klopt dit?

 

Tabel 1b. Leidinggevende topfunctionarissen zonder dienstbetrekking in de periode kalendermaand 1 t/m 12.

Periode: 1 januari 2024 – 6 maart 2024

Reden gebruik model: De algemeen directeur was op dat moment nog geen 12 volledige kalendermaanden als WNT-topfunctionaris betrokken bij een gemeenschappelijke regeling. Daarom moet deze periode in Model 1b worden opgenomen.

Tabel 1b. Leidinggevende topfunctionarissen zonder dienstbetrekking in de periode kalendermaand 1 t/m 12.

Periode: 7 maart 2024 – 30 juni 2024

Reden: Hij passeert op 7 maart 2024 de grens van 12 maanden als WNT-topfunctionaris bij de gemeenschappelijke regeling. Omdat hij in deze periode nog steeds niet in dienst is bij een WNT-plichtige partij, maar zijn beloning wel wordt doorbelast, blijft Model 1b van toepassing. Klopt dit of dient in deze periode al te worden uitgegaan van model 1a, omdat de grens van 12 maanden wordt overschreden en dan hoef je niet te kijken of de topfunctionaris wel of niet indienst is bij een WNT-plichtige partij?

Tabel 1a. Leidinggevende topfunctionarissen met dienstbetrekking en leidinggevende topfunctionarissen zonder dienstbetrekking vanaf de 13e maand van de functievervulling

Periode: 1 juli 2024 – 31 december 2024

Reden: Vanaf 1 juli 2024 is hij in vaste dienst bij een WNT-plichtige verbonden partij, en worden zijn diensten deels doorbelast naar de gemeenschappelijke regeling. Dit betekent dat hij vanaf dat moment in Model 1a moet worden opgenomen.


Reacties

  • De reactie van HelpdeskWNTHelpdeskWNT .
    Lid van de Redactie Min. BZKArray Reactie geschreven op .

    Afgaande op de vraagstelling is de topfunctionaris de gehele vermelde periode werkzaam als topfunctionaris zonder dienstbetrekking bij een gemeenschappelijke regeling (rechtspersoon) die kwalificeert als WNT-instelling. Deze WNT-instelling moet deze topfunctionaris dan ook verantwoorden als topfunctionaris zonder dienstbetrekking. Daarbij moet de periode tot en met de twaalfde kalendermaand van de functievervulling apart worden verantwoord (in tabel 1.b van het Verantwoordingsmodel WNT 2024, voor zover dat model wordt gebruikt) van de periode vanaf de dertiende kalendermaand (in tabel 1.a van het Verantwoordingsmodel WNT 2024). In laatstgenoemde periode is sprake van twee verschillende ter beschikking stellende derden. In de WNT-regelgeving is niet voorgeschreven dat er per ter beschikking stellende derde een aparte kolom in tabel 1.a moet worden ingevuld, maar voor de duidelijkheid zou dat wel nuttig en wenselijk kunnen zijn.

    Let op: Voor topfunctionarissen zonder dienstbetrekking geldt de eerste twaalf kalendermaanden waarin de functie wordt vervuld een separate normering. Na deze twaalf kalendermaanden is de reguliere WNT-normering voor topfunctionarissen van toepassing. Het kan zijn dat de functie in twaalf kalendermaanden is vervuld, maar de functie niet in twaalf volledige kalendermaanden is vervuld. In dat geval geldt toch per ingang van de dertiende kalendermaand de reguliere WNT-normering. Alle kalendermaanden waarin de functie als topfunctionaris zonder dienstbetrekking geheel of gedeeltelijk is vervuld, tellen als volledige maand mee. Kalendermaanden waarin in het geheel niet is gewerkt tellen niet mee. Zie deze Q&A’s op topinkomens.nl: Op welke manier worden de maanden bepaald bij de normering van topfunctionarissen zonder dienstbetrekking? (vanaf 2016) | Topinkomens en Hoe werkt de twaalf maanden termijn? (vanaf 2016) | Topinkomens. Zie ook invulinstructie nr. 1 bij tabel 1.b van het Verantwoordingsmodel WNT 2024.

    Voorbeeld:
    Een topfunctionaris zonder dienstbetrekking werkt van 15 januari 2023 tot 15 januari 2024. Op 31 december is de functie 12 kalendermaanden vervuld. Vanaf 1 januari 2024 is de reguliere WNT-normering van toepassing.

    Daarnaast moet de ter beschikking stellende derde die zelf ook kwalificeert als WNT-instelling de WNT-gegevens van zijn of haar topfunctionaris openbaar maken, voor zover betrokkene daar ook als topfunctionaris kwalificeert. De topfunctionaris is immers op grond van dienstbetrekking bij deze andere WNT-instelling werkzaam. Ook als betrokkene niet als topfunctionaris kwalificeert bij deze WNT-instelling maar wel een bezoldiging ontvangt die boven het algemene bezoldigingsmaximum WNT (het zogenoemde drempelbedrag) uitkomt, moet deze overschrijding verantwoord worden door deze WNT-instelling.

    Tot slot willen wij nog wijzen op de mogelijkheid dat de ter beschikking stellende derde die niet als WNT-instelling kwalificeert maar wel als verbonden partij van de gemeenschappelijke regeling/WNT-instelling, voor de WNT zou kunnen kwalificeren als gelieerde rechtspersoon (artikel 1.1, onder m, WNT). Als dat het geval is, dan is artikel 2.1, vijfde lid, eerste volzin, WNT van toepassing op de som van de bezoldigingen van de topfunctionaris bij deze WNT-instelling en deze gelieerde rechtspersoon. In dat geval moet ook tabel 1.e worden ingevuld door deze WNT-instelling. Zie voor meer informatie deze Q&A op topinkomens.nl: Moet voor de toetsing aan het bezoldigingsmaximum de bezoldiging worden meegeteld uit functies van de topfunctionaris bij andere organisaties die niet onder de WNT vallen? | Topinkomens, en invulinstructie nr. 5 (over het corrigeren voor een dubbeltelling van bezoldiging).
Deze discussie is gesloten.