WNT plichtig bij opgeheven stichting

Discussie gestart door LisanneLeijenaarLisanneLeijenaar .
Begonnen op . Geplaatst in categorie: Overig.
De afgelopen drie jaar voldoet de stichting aan de eisen om WNT-plichtig te zijn. Dit zou betekenen dat ze voor het eerst in 2025 WNT-plichtig zijn. Echter wordt de stichting per 30-6-2025 opgeheven. Daarnaast is de vergoeding in 2025 weer onder de € 500.000. Mijn vraag is of er bij deze situatie een uitzondering is? Of is de stichting voor 2025 dan alsnog WNT-plichtig? 

Reacties

  • De reactie van HelpdeskWNTHelpdeskWNT .
    Lid van de Redactie Min. BZKArray Reactie geschreven op .

    Uw vraag komt neer op een verzoek om casusbeoordeling dan wel om uitspraken over een concrete casus. De HelpdeskWNT van het ministerie van BZK geeft echter alleen algemene wetsuitleg over de toepassing en naleving van de WNT.

    Op basis van de vraagstelling nemen wij aan dat uw vraag over de toepassing van het subsidiecriterium (artikel 1.3, eerste lid, onderdeel c, WNT) op een privaatrechtelijke rechtspersoon gaat.

    Voor de toets aan het subsidiecriterium moet elk kalenderjaar opnieuw worden nagegaan of in de drie daaraan voorafgaande kalenderjaren aan dat criterium is voldaan. Indien een WNT-instelling gedurende drie achtereenvolgende kalenderjaren voldoet of heeft voldaan aan de voorwaarden van het subsidiecriterium, dan is de WNT op die WNT-instelling van toepassing met ingang van het vierde kalenderjaar. Zie deze Q&A’s op de website topinkomens.nl: https://www.topinkomens.nl/vraag-antwoord/vraag-en-antwoord/wanneer-geldt-de-wnt-voor-een-gesubsidieerde-instelling  en
    https://www.topinkomens.nl/vraag-antwoord/vraag-en-antwoord/valt-een-gesubsidieerde-instelling-al-bij-aanvang-van-de-subsidie-onder-de-wnt.

    U geeft aan dat de betreffende stichting voor het eerst in 2025 WNT-plichtig is en per 30 juni 2025 opgeheven wordt. Als dat inderdaad juist is, blijft de WNT in 2025 van toepassing tot de datum waarop de stichting wordt opgeheven. Er geldt geen uitzondering hierop. Zie het antwoord op deze eerdere Forumvraag: Mogelijke vrijstelling a.g.v. incidenteel kwalificeren als WNT-plichtig? — Forum uitvoering Wet.

    Wat de gevolgen van de opheffing van een rechtspersoon voor de toepassing en verantwoording van de WNT betreft: het blijkt niet uit uw vraag maar stel dat de opgeheven rechtspersoon een rechtsopvolger heeft, dan kunnen de WNT-verplichtingen op die rechtsopvolger overgaan of zijn overgegaan. Dat moet per geval worden beoordeeld op basis van de feiten en omstandigheden en de aard en strekking van de rechtsopvolging (bijvoorbeeld of het vermogen van de rechtspersoon, bijvoorbeeld bij een fusie of splitsing, onder algemene titel overgaat op de rechtsopvolger of niet). Zie ook deze Q&A over toepassing van het subsidiecriterium na een fusie: Op welk moment is het WNT subsidiecriterium (art. 1.3, eerste lid, onder c, WNT) van toepassing na een fusie? | Topinkomens.

    Als de WNT-instelling ophoudt te bestaan (d.m.v. ontbinding in de zin van artikel 19 van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek) en er ook geen rechtsopvolger bestaat of is aangewezen aan wie de openbaarmakingsverplichting kan worden opgelegd, vervalt de verplichting tot openbaarmaking van de WNT-gegevens met ingang van de datum waarop de WNT-instelling is opgehouden te bestaan. De WNT-verantwoording over de periode voorafgaand aan die opheffing, dient echter wel te worden opgesteld en openbaar gemaakt. Gelet op doel en strekking van de WNT, berust die taak bij de eventuele vereffenaar (de natuurlijke of rechtspersoon die met de ontbinding van de rechtspersoon en de afwikkeling van vermogens- en andere rechten is belast). Zie in dat verband het antwoord op deze forumvraag: https://forum.topinkomens.nl/discussion/292/is-de-wnt-van-toepassing-op-een-vereffenaar.
Log In of Registreer om te reageren.